Čo vyjadruje hodnota pH?
Kyslosť či zásaditosť vodných roztokov vyjadrujeme hodnotou pH. V praxi stačí vedieť, že pH sa pohybuje v rozsahu 1-14. pH = 7 je roztok presne neutrálny. Hodnoty nižšia ako 7 charakterizujú zvyšujúce sa kyslosť a hodnoty vyššie ako 7 naopak zásaditosť. Optimálna hladina pH v tele nie je rovnaká pre všetky telesné tekutiny. Ako je to teda s hladinou pH a ako vplýva na naše zdravie?
Normálna hladina pH v tele
Neutrálna hodnota pH má číslo 7 - takéto pH má čistá voda. Hodnota pH, ktorá je vyššia ako 7, je zásaditá a číslo menšie ako 7 je kyslé pH. Optimálne pH krvi sa pohybuje medzi 7,34 - 7,45, kým moč má pH 5,5 - 7,0. Prostredie žalúdka je kyslé - žalúdočná šťava má pH 1,0 - 1,5 a žlč je zásaditá (má pH 8,0 - 8,5). Normálne pH slín, ktoré najčastejšie slúžia na meranie tejto hodnoty, je 6,5 - 7,5. Neexistuje teda niečo ako "všeobecná hladina pH v tele". Pre celkové zdravie človeka je smerodajný najmä údaj o pH krvi, ktorý sa zisťuje laboratórnym testovaním.
Čo všetko môže spôsobiť nesprávne pH krvi?
Pri prudko zníženom pH krvi nastáva stav, ktorý sa nazýva acidóza - deje sa tak predovšetkým v prípade zlyhania obličiek alebo akútnych tráviacich ťažkostí v dôsledku otravy. Takýto stav môže byť sprevádzaný hnačkou alebo zvracaním, ktorými sa telo zbavuje kyselín. Mierne prekyslenie krvi môže nastať aj ako dôsledok cukrovky či po väčšom fyzickom výkone, keď je v tele priveľa kyseliny mliečnej. Opačným stavom je zvýšenie pH krvi, teda alkalóza. Tento stav je veľmi zriedkavý a nebezpečný - v prípade, že človek nedostane okamžitú odbornú pomoc, môže viesť až k smrti.
Nášmu organizmu sa vo väčšine prípadov úspešne darí udržiavať acido-bázickú rovnováhu, vďaka samoregulačným mechanizmom obličiek, pečene a pľúc. Nadbytočné kyseliny môže telo vylúčiť pomocou tráviacich procesov, dýchania alebo v moči.
Krv, ako jedna z najdôležitejších tekutín v našom tele, má pH 7,35-7,4 a neustále udržiava túto úroveň, pretože v opačnom prípade by ste upadli do kómy a zomreli na acidózu alebo alaklózu. Pľúca a obličky sú dva orgány zodpovedné za udržanie správneho pH v našom tele. Keď vyjdete hore po schodoch alebo bežíte na autobus, začnete dýchať rýchlejšie a hlbšie, aby ste do tela dostali viac kyslíka (ktorý alkalizuje organizmus), a zároveň vypudili prebytočný oxid uhličitý (ktorý zakysľuje organizmus). Obličky fungujú podobne tým, že filtrujú krv a eliminujú toxíny a prebytočnú kyselinu a odvádzajú ich močom z tela, čím udržujú krvný tlak a pH krvi stabilné.

Rovnováha kyselín a zásad
Ako sme už spomenuli, udržanie pH krvi v tomto rozmedzí je životne dôležité, a preto by ste mali poznať spôsoby, ako svoje telo stabilizovať. Sú to tie najzákladnejšie rady, ktoré počúvate už odmalička - pobyt na čerstvom vzduchu, vystavenie slnku pre vitamín D, dostatok / no nie prebytok spánku, fyzická aktivita / nemyslíme trénovanie ako Olympionici, zdravé jedlo, vyhýbanie sa stresu - avšak, väčšina z nás po čase jednoducho začala ignorovať tieto rady a napriek tomu, že vieme, že sú správne, tak nejako ich odsúvame na vedľajšiu koľaj a ospravedlňujeme naše konanie nedostatkom času na to, aby sme správne jedli, spali 8 hodín denne alebo si zašli na prechádzku na čerstvý vzduch. Výsledok? Choroby. Je dosť možné, že neveríte tomu, že cítiť sa dobre môže byť tak jednoduché ako tvrdíme, a preto vám vysvetlíme vedu, ktorá za tým stojí: Všetky tieto spomenuté potreby, v nedostatku či prebytku, vytvárajú kyslé prostredie, o ktoré sa treba postarať. Naše telo je perfektne navrhnuté tak, aby nás "udržiavalo nažive," a tak sa nemusíme obávať, že zomrieme, lebo sme spali len 2 hodiny, alebo kvôli jednej šálke kávy. Avšak, táto nevinne vyzerajúca šálka kávy je počiatočným bodom boja, ktorý naše telo musí podstúpiť každý jeden deň.
Pozrime sa na pH
niekoľkých dôležitých prvkov: Kyselina sírová má pH 0, a taký vápnik s pH 14
stojí na opačnej strane tejto škály. Ohľadom jedla je celkom ťažké určiť, ku
ktorému koncu sa väčšina z neho prikláňa. Ukážeme si to na nasledujúcom
príklade: Predstavte si obyčajný pracovný deň: vstanete po 5-hodinovom spánku,
unavení (kyselinotvorný stav), dáte si šálku kávy (kyselinotvorný stav), idete
do práce vystresovaní z prezentácie (kyselinotvorný stav), samozrejme pracujete
v klimatizovanej kancelárii s umelým svetlom (ešte trochu kyselinotvorného
prostredia), a potom sa konečne dostanete domov a dáte si niečo veľmi sladké,
ako napríklad colu a zdanlivo zdravý stejk so zeleninou (jeden dobrý bod za
zeleninu) - a presne o to ide - keby ste boli v počítačovej hre, už by ste
nemali dosť "životov" na prejdenie do ďalšieho levelu. Zostaňme však
pri vedeckých pojmoch: Cola, takisto ako káva s cukrom, má pH približne 2,6.
Naše bunky potrebujú pH 6,5, aby mohli normálne fungovať, takže keď sa napijete
tak silno-kyselinotvorného nápoja, vaše telo musí pracovať naozaj ťažko, aby sa
vrátilo naspäť do rovnováhy. Niektorí argumentujú, že to nie ej problém, keďže
naše telo si s tým zjavne vie poradiť - a aj si poradí, no za akú cenu?

Následky zakyslenia organizmu
Alergie
sú skvelým príkladom vyčerpania organizmu. Sú formou autoimunitnej choroby,
kedy telo nevie rozoznať vlastné bunky od tých cudzích a začne ich napádať,
takisto ako niektoré potraviny, ktoré sú pre nás v zásade úplne neškodné. Klasická
forma alergie je ekzém - kožná
vyrážka, ktorá neznesiteľne svrbí a vysušuje pokožku mnohokrát až do stavu jej
roztrhnutia. Keď je alergén skonzumovaný, koža
sa zapáli, začervená a svrbí. Je veľmi zložité liečiť ekzém a mnohí alergológovia vám povedia, že ide o celoživotný stav.
Problém začína už v školách a na medicínskych univerzitách, kde výživa nie je dostatočne zakomponovaná do študijných
materiálov, a tak nás väčšina lekárov lieči umelými prostriedkami bez
toho, aby sa sústredili na základnú príčinu mnohých zdravotných problémov - zlú
životosprávu a potenciálne zakyslenie
organizmu. Ako sme už vyššie spomenuli, naše telo sa vie vyrovnať s
kyselinotvornými potravinami, no značne ho to vyčerpáva. Keď to preženiete s
kávou, cukrom, živočíšnymi produktmi, alebo dokonca s nikotínom a alkoholom,
môžete sa čudovať, prečo vás koža svrbí a je suchá, no odpoveď je úplne jasná -
všetky toxíny, ktoré dávate do svojho tela
musia byť eliminované - a vaša koža je prostriedkom, akým to dokázať.
Takže v podstate, trpieť ekzémom nemusí znamenať nič viac ako to, že vaše telo
pracuje správne, no dávky kyseliny, ktoré musí spracovať sú príliš veľké.
V rôznych publikáciách nájdete aj rôzne tabuľky kyselinotvorných a zásaditých potravín s veľmi detailnými rozdeleniami, no niektoré sa môžu len ťažko klasifikovať. Preto sme zaradili všeobecné rozdelenie veľmi častých potravinových skupín. Existujú niektoré potraviny, ktorých zaradenie nie je jasné, ako napríklad ovocie, z ktorého niektoré druhy môžu byť zakomponované do stravy, no nemali by tvoriť viac ako 10% jedálnička (kvôli potenciálnej kvasinkovej infekcii), takisto ako ryby, cereálie, strukoviny a orechy, ktoré by mali zaplniť najviac 30%.
Toto rozdelenie bolo navrhnuté Barbarou O´Neill, kvalifikovanou odborníčkou na výživu a prírodnú medicínu z Austrálie, ktorá vo svojej prednáške takisto vyjadruje svoj názor na bizarný vzťah ľudí ku kravskému mlieku. Vysvetľuje, že "ľudia sú jediným živočíšnym druhom na tejto planéte, ktorí pijú mlieko v dospelom veku" - a uvádza príklad na materskom mlieku, ktoré je vytvorené v tele matky tak, aby dodalo tú správnu výživu deťom do veku, kým nevedia samy hrýzť. To je u ľudí v zásade do veku 2 rokov a každý cicavec prechádza takým istým procesom vytvoreným prírodou. Z nejakého dôvodu však ľudia kŕmia svoje deti a SEBA mliekom iného živočíšneho druhu, ktoré ma logicky úplne iné zloženie živín, a teda nie je vhodné pre ľudí. Keďže však naše staré mamy verili, že mlieko je pre nás dobré a veľké mliekarenské spoločnosti nám vravia, aké silné kosti nám mlieko zabezpečí, nemáme dôvod im nedôverovať, až kým si samy nevypátrame pravdu.
A tou je, kravské mlieko síce
naozaj obsahuje veľa vápnika, no je takisto kyselinotvorné, takže
vápnik, ktorý prijmeme jeho pitím musí byť nakoniec použitý na vyrovnanie
kyslého prostredia a stabilizáciu pH v krvi namiesto toho,
aby nám spevňoval kosti. Avšak, tak ako by všetko malo byť v rovnováhe,
určite nemôžeme očakávať, že sa budete držať tohto jedálnička 100% ne.
Barbara O´Neill
navrhuje jesť syry feta,
ricotta a mozzarella z kozieho alebo ovčieho mlieka, v prípade, že sa mliečnych výrobkov neviete úplne
vzdať, pokiaľ na 70% bude váš jedálniček zásaditý. Takýmto spôsobom sa vám
podarí posilniť imunitný systém a dať mu čas a možnosť bojovať s chorobami
namiesto vytvárania alergií. Preto posledným benefitom, ktorý vám chceme
predostrieť, je účinný boj s rakovinou odkyslením organizmu. Na Internete
nájdete mnohé príbehy úspešného zničenia rakovinových buniek jednoducho
správnou stravou, a skvelé je, že tieto výsledky mohli naozaj byť dosiahnuté
takýmto spôsobom. Trik je v tom, že rakovinové
bunky potrebujú pH 5,5, čo je presne
1 bod dole na škále pH. Avšak, keďže pH škála je logaritmická, pokles len o 1
bod znamená 60% menej kyslíka k
dispozícii pre bunky. Naše bunky
potrebujú kyslík pre normálne fungovanie, teda sú oslabené, no rakovina nemôže
prežiť v prítomnosti kyslíka, a tak v kyslom prostredí prospieva. Takže na to
poďte presne naopak - zvýšte zásaditosť na stupnici pH len o 1 bod a zachránite
si zdravie. A čo teda chceme, aby ste si zobrali z tohto článku je citát od
Hipokrata: "Nech vaše pokrmy sú
vašimi liekmi."