Nebezpečný cholesterol


Je veľmi významnou látkou, pretože predstavuje základný stavebný prvok niektorých hormónov (pohlavných), bunečných membrán, podieľa sa na tvorbe silných kostí...Pomáha organizmu zvládnuť stres prostredníctvom hormónov kôry nadobličiek. Má významnú úlohu pri trávení všetkých tukov. Má však aj negatívnu stránku, a to, schopnosť pri poruche cholesterolového metabolizmu upchať životne dôležité tepny a spôsobiť tak smrť. Podstatné je to, že asi 90% cholesterolu sa vytvára v pečeni a len malé percento je ovplyvňované stravou.

Hladina cholesterolu v krvi je najdôležitejším rizikovým ukazovateľom úmrtia v dôsledku srdečného infarktu. U človeka s hladinou celkového cholesterolu 6,8 mmol/l je štyri krát väčšia pravdepodobnosť úmrtia na srdečný infarkt ako u toho, kto má cholesterol 5,1 mmol/l.

Nadbytok cholesterolu v organizme je príťažou, s ktorou si dokáže poradiť jedine tak, že toto nadbytočné množstvo uloží, a to predovšetkým v vnútorných stenách tepien. Vzniká tak ateroskleróza.

Väčšina srdečných infarktov je spôsobená aterosklerozickými plátmi (povlakmi), ktoré sú vytvorené z cholesterolu a tukov. Tieto pláty sú reakciou organizmu na poškodenie vnútornej steny tepien. Ako reakcie na ďalšie poškodzovanie stien tepny sa plát pomaly zväčšuje, aby tak zakryl poškodenú plochu. Nárastom aterosklerotického plátu dochádza k zužovaniu priesvitu postihnutých tepien a v dôsledku toho k znižovaniu množstva pretekajúcej krvi. Pokiaľ zúženie dosiahne kritickú hranicu, môže prísť k náhlej srdečnej smrti, srdečnému infarktu alebo mozgovej mŕtvici.

Ak je hladina celkového cholesterolu pod 4,1 mmol/l, nehrozí tepnám veľké nebezpečenstvo. Ak však hladina je väčšia ako 5,1 mmol/l, môže sa cholesterol ľahšie ukladať na vnútornej strane tepny, a tým spôsobovať vytvorenie plástu. Aby nedochádzalo k rozvoju aterosklerózy, je doporučená hladina cholesterolu v krvi nižšia ako 4,1 mmol/l.

Cholesterol sa nikdy nevyskytuje sám, ale má niekoľko prenášačov. Najťažším prenášačom je HDL ( lipoproteín s vysokou hustotou), známy ako "zdravý" cholesterol. HDL je zdraviu užitočný, pretože odstraňuje cholesterol z ciev a prenáša ho do pečene. Z nej sa dostáva do žlče a je vylúčený stolicou. Čím je vyššia hladina HDL v krvi, tým sme lepšie chránený. Muži s HDL 75%mg (1,9 mmol/l) sú chránení proti infarktu myokardu.

Dôležité je poznať rozdelenie celkového cholesterolu podľa hustoty. Najdôležitejšie sú hodnoty HDL cholesterolu, ktorý ma ochranný vplyv a LDL cholesterolu, ktorý môže vážne poškodiť zdravie. LDL cholesterol ovplyvňuje mieru, do akej sa cholesterol usádza v stenách ciev. Hladina LDL cholesterolu by nemala presahovať 90% (2,3 mmol/l), ak chcete byť v bezpečí.
Hladina cholesterolu v krvi je priamo závislá na tom čo jeme. Strava chudobná na tuky (obsahujúca len 15% energie z tukov) a bohatá na vlákninu dokáže znížiť hladinu krvného cholesterolu v priebehu jedného mesiaca o 20 až 35%.

Potraviny živočíšneho pôvodu sú hlavným zdrojom tukov a jediným zdrojom cholesterolu. To naše telo nepotrebuje. Potraviny rastlinného pôvodu neobsahujú cholesterol!

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je nebezpečná. Neprejavuje sa totiž žiadnymi príznakmi. Často prvým príznakom je až smrteľný srdečný infarkt.

Rastliny obsahujú molekuly látok, ktoré sú cholesterolu veľmi podobné. Jedná sa o tzv. fytosteroly. Približne 40% cholesterolu, ktorý požívame sa vstrebáva. Oproti tomu väčšina fytosterolov, ktoré zjeme (až 90%) sa nikdy nevstrebe. Keď fytosteroly prechádzajú tráviacim traktom zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu. To je aj jeden zo spôsobov ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Fytosteroly tiež zabraňujú opätovnému vstrebávaniu cholesterolu, ktorý produkuje naša pečeň.

Fytosteroly zabraňujú zväčšovaniu prostaty a rozvoju tzv. benignej hyperplasie prostaty (BHP - časté močenie). Ich prítomnosť v hrubom čreve má pravdepodobne ochranný účinok proti rakovine hrubého čreva. Najviac fytosterolov sa nachádza v rastlinných olejoch ako je olivový, repkový, ľanový, slnečnicový, kukuričný, ďalej sezamových a slnečnicových semenách, v mandliach, hrachu, figách, sóji, nelúpanej ryži.

Zníženie hladiny cholesterolu v krvi:

  • Znížením konzumácie nasýtených tukov (tuky, ktoré majú pri izbovej teplote tuhé - masť, loj, tuk v mäse). Okrem potravín živočíšneho pôvodu sa nasýtené tuky nachádzajú tiež v kokosovom a palmovom oleji.
  • Udržovaním ideálnej váhy. (Obmedzeným rafinovaných a upravovaných potravín, tukov, cukru, alkoholu)
  • Zvýšeným konzumácie vlákniny (čerstvé ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, strukoviny, zemiaky)
  • Cvičením (pravidelne cvičte každý deň aspoň 30 min.)
  • Liekmi predpísané lekárom.
© 2018, DETOXIKÁCIA, Trnava 91701  
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.