MLIEKO - AKO SUPERTOXIN ?
Žiadny cicavec neprijíma mlieko iného cicavca , keď uňho skončí doba kojenia. Iba človek.
Svetová zdravotnícka organizácia - WHO ako aj Svetová organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo FAO potvrdili poznatok, že mlieko a mliečne výrobky, tak isto ako aj všetky ostatné potraviny živočíšného pôvodu, obsahujú živočíšne tuky a cholesterol. Tieto dve zložky potravín spôsobujú infarkt, mozgové krvácanie a rakovinu, choroby, na ktoré zomiera prevažná väčšina ľudí.
Konzumovanie mlieka sa často odôvodňuje tým, že mlieko kryje potrebu vápnika. Lenže vápnik v kravskom mlieku je viazaný na nestráviteľný kazeín. Dostatočným zdrojom vápnika sú obilniny, strukoviny, olejnaté jadrá a zelenina. Najviac vápnika je v maku, v mandliach a vo figách.
Najlepšou náhradou materského mlieka v prípade jeho nedostatku sú surové ovocné a zeleninové šťavy. Dojčatá takto živené sa vyvíjajú normálne a zachovajú si vrodenú imunitu proti všetkým , aj detským infekčným chorobám. Naproti tomu deti živené kravským mliekom, v dôsledku straty odolnosti trpia na zahlenenie dýchacích ciest, sú vystavené infekciám nosohltanu a zápalu stredného ucha. Trpia na alergické a kožné choroby. Pasterizované kravské mlieko, je pozbavené enzýmov, všetkých termolabilných vitamínov a z veľkej časti aj organických minerálnych látok.
MUDr. Ferdinand Bárta: Už nemusíme zomierať predčasne.
Pri požívaní mlieka a predovšetkým mliečnych koncentrátov (tvarohov, syrov a ďalších), dochádza k tomu, že náš organizmus musí väčšinu látok v nich sa nachádzajúcich odbúrať, pretože ich pre svoju existenciu nepotrebuje. V dospelom veku však človek už nie je dobre vybavený k likvidácií súčastí mlieka. Dochádza k tomu, že v tkanivách sa vytvára hlen a usadzujú sa tu zbytky metabolitov mlieka, predovšetkým mliečneho tuku, mucinu a kaseinu a tým sa mení ich funkčnosť.
Tento jav prebieha v slizniciach celého tela, ale aj v ďalších orgánoch. Mliečny hlen, mliečna bielkovina aj mliečny tuk slúžia ako materiál pre vznik infekčných ložísk. Pokrývajú sliznice, dostávajú sa do podslizničných partií a sú tak príčinou vzniku ekzémov, chronických zápalov dýchacieho traktu, chronických zažívacích problémov alebo zmien v cievnom systéme.

Zaťaženie mlieka škodlivými látkami
Vedľa vyššie objasnených prírodných zákonitostí okolo mlieka tu prichádza na rad ďalší aspekt: rovnako ako u mäsa boli v mlieku nájdené škodlivé látky (PCB, pesticídy, plesne, ťažké kovy a pod.), ktoré hovädzí dobytok prijíma cez (nie príliš kvalitné) krmivo zo životného prostredia a ktoré ďalej prechádza do mäsa a mlieka. Mäso obsahuje v priemere 14 x viac pesticídov, než rastlinné potraviny; mliečne produkty potom 5,5 x viac. Potom nie je nič zvláštne na tom, že žena, ktorá prijíma tieto produkty potravou, sa tiež nachádzajú v jej vlastnom materskom mlieku vo vyšších koncentráciách, a ktoré ďalej odovzdáva svojmu dieťaťu. Pri početných prehliadkach materského mlieka bolo dokázané, že čím viac matka konzumuje mäsa (vr. hydiny a rýb), vajec a mlieka (mliečnych produktov), tým viac sa v jej mlieku nachádza škodlivých látok.
Štúdia publikovaná v New England
Journal of Medicine ukázala, že aj to najmenej hodnotné mlieko od vegetariánsky
žijúcich matiek je stále lepšie, než
najhodnotnejšie druhy mlieka od nevegetariánsky žijúcich matiek (v priemere bol
obsah škodlivých látok v mlieku vegánsky žijúcich matiek 35 x nižší, než v priemernom
materskom mlieku žien, ktoré konzumovali mäso, mlieko a vajcia)! Ak
sa človek stravuje rastlinnou stravou, je koncentrácia škodlivín podstatne
nižšia, ako keď rastliny sú najprv konzumované zvieratami a potom ich človek
prijíma prostredníctvom mlieka, či mäsa.
Všeobecne
je známy poznatok, že leukemické vírusy kráv môžu byť prenášané mliekom
nezávisle na tom, či je mlieko pasterizované, či nie. Je
známe, že v oblastiach s vyšším výskytom akútnej lymfatickej leukémie sa
objavuje tiež výskyt leukémie u kráv. Táto súvislosť je významná. Mliečne
výrobky majú tiež spojitosť s Hodinsovou chorobou, rakovinou imunitného
systému. Okrem
toho obsahuje mlieko často veľké množstvá pesticídov a antibiotík, ktoré kravy
prijímajú v potrave. Existuje
hypotéza o 50% možnosti prenosu hovädzej choroby spongiformnej encefalopatie na
človeka, ktorá u kráv spôsobuje rozpad mozgu. Chorobu
vyvoláva vírus Prion, nezničiteľný ani
teplotou 240 stupňov Celzia. Táto
choroba je dávaná do súvislostí s Alzheimerovou chorobou u ľudí.
Mlieko NEMÔŽE pokryť potrebu vápnika človeka, pretože je samé silne kyselinotvorné.
Jeho vápnik, vďaka tomu, že bolo
homogenizované a pasterizované, je
prakticky nevyužiteľný. Navyše; na to, aby bol naozaj vápnik v ľudskom tele
vstrebaný je potreba tiež príjmu horčíka a to v pomere zhruba 2: 1. A najväčším nepriateľom horčíka sú cukor,
biela múka a rafinované potraviny.
Inak povedané: čím viac je do tela privádzaných bielkovín a ďalších "prázdnych" potravín, tým
horšia je hladina vápnika v krvi. Úbytok
vápnika z kostí je tým väčší, čím viac je konzumovaných týchto potravín. Toto
je na rozdiel od tvrdení o nevyhnutnosti mlieka mnohokrát vedecky podložený
fakt.
Čo sa týka obsahu vápnika, nie je mlieko vôbec jeho najbohatší zdroj. Sezamové semienka obsahujú vápnika 6 x viac, mak dokonca 12 x viac, rovnako ako väčšina zeleniny, orechov, obilnín a strukovín poskytne človeku vápnika viac než dosť, rovnako ako horčíka, ktorá je nevyhnutný pre jeho vstrebanie
Osteoporóza, vápnik, bielkoviny
Definícia osteoporózy, ako úbytku vápnika z kostí je trochu nepresná. Presnejšie by mala znieť ako pórovatenie kostí. Tento proces začína zhruba po tridsiatom roku a je prirodzeným prejavom starnutia. U žien je tento proces vďaka menopauze a úbytku estrogénov výraznejšie. Prirodzene by tento proces nemal mať žiadne výrazné následky čo do pevnosti a kvality kostí. Avšak vďaka tomu, že dnešná strava obsahuje látky, ktoré príjem vápnika do tela sťažujú, či ho dokonca z tela odvádzajú, stav osteoporózy je vďaka tomu veľmi razantne viditeľný. K týmto látkam patria kofeín, biely cukor, biela múka, fosfor, príjem mäsových výrobkov, veľa soli, rafinovaných potravín, tzv. Fast-food, málo pohybu a predovšetkým vysoký príjem živočíšnych bielkovín. Naopak je nízky príjem ovocia, zeleniny, strukovín, obilnín, orechov, nechemizovaných a nerafinovaných potravín.
Pri takejto nevyrovnanej strave dochádza k prekysleniu organizmu, ktoré znamená veľké nebezpečenstvo a ľudské telo využíva všetkých dostupných zdrojov k navráteniu do normálu. K tomuto používa okrem iného vápnik. Takisto konzumácia cukru, bielej múky a ďalších rafinovaných a "prázdnych" potravín jednak prekysľuje organizmus, ale tiež neprináša do tela žiadne úžitkové látky, teda ich telo musí brať zo svojich zásob. Rovnako tak živočíšne bielkoviny silno prekysľujú organizmus. Vďaka týmto faktorom ľudia denne pripravujú svoje telo o vápnik, ale aj o ďalšie minerály a vitamíny.
Oficiálne odporúčaná dávka vápnika je okolo 1000 - 1500 mg. na deň. Výsledky, doposiaľ najväčšiej a najdlhšej tzv. Veľkej Čínskej štúdie, ktoré skúmala stravovacie zvyklosti a zdravie Číňanov a ktoré boli zhrnuté do obrovského množstva faktov, hovorí o tom, že v Číne (rozumejte na vidieku) je osteoporóza neznámou chorobou, napriek tomu že obyvatelia prakticky neprijímajú žiadne mlieko a čo navyše, ich denný príjem vápnika je pod 500 mg. Rovnaká fakty ukazujú aj štúdie na tisícoch vegetariánov a vegánov. Vegetariáni mali iba tretinový úbytok kostnej hmoty v porovnaní s mäsožravou porovnávacou skupinou. Paradoxne u vegánov bol výsledok ešte lepší. Aj napriek tomu, že vegetariáni a vegáni prijímajú oveľa menej vápnika v strave, vďaka tomu, že nekonzumujú vôbec živočíšne bielkoviny a vyhýbajú sa i cukru, biele múke a rafinovaným a chemicky upravovaným potravinám, je z ich organizmu vyplavovanie podstatne menej vápnika, než u "normálne" sa stravujúcich ľudí.
Ako navyše dokázali výsledky posledných vedeckých štúdií, nemajú umelé doplnky vápnika v strave žiadnu zdravotnú úžitkovosť, ba práve naopak boli dokázané priamej súvislosti medzi príjmom týchto preparátov a vzniku vápenatých usadenín v ľudskom organizme, upchávaním ciev, či hemoroidov.
Ak to zhrnieme, potom viera väčšiny ľudí v to, že je mlieko pre nás vhodné, je neplatná. Kravské mlieko je ďaleko vzdialené tomu, aby bolo plnohodnotnú výživou ľudí. Jeho spotreba je spojená s jasným rizikom. Mlieko totiž samo o sebe zmenilo svoju prirodzenú povahu. Je tepelne upravované, homogenizuje, pasterizované a umelo obohacované rôznymi prísadami, ako sú vitamín D. 75% kráv je dnes oplodňovanie umelo a narodená teliatka sú často zabíjané, pretože sú len vedľajším produktom mliečneho priemyslu, ktorý musí vyrábať viac mlieka pre spotrebiteľov, ktorí ho vďaka dômyselnej reklame žiadajú. Súčasné mlieko sa veľmi líši od toho, ktoré konzumovali naši predkovia. S ohľadom na preukázaná nebezpečenstvo pre dojčatá a deti a s tým spojené nebezpečenstvo pre dospelých sa odporúča, aby sa upustilo od jeho spotreby, či jeho spotreba bola obmedzená na minimum a to iba na kyslé nesladené mliečne výrobky a kvalitné bio-syry z ovčieho, či kozieho mlieka. Rovnako, ak máte možnosť získať pokiaľ možno čerstvo nadojené mlieko z ekologicky čistej oblasti, jeho občasná konzumácia prijateľná. Toto max. 2 x týždenne.
Mliečne výrobky majú súvislosť aj s mnohými ďalšími problémami ako:
akné, chudokrvnosť, artritída, poruchy pozornosti, hyperaktivita, fibromyalgia, bolesti hlavy, bolenie srdca, búšenie srdca, poruchy trávenia, syndróm dráždivého čreva, bolesti kĺbov, osteoporóza, poruchy imunity, alergie, ušné infekcie, kolika, obezita, choroby srdca, diabetes, autizmus, Crohnova choroba, rakovina prsníka a prostaty a rakovina vaječníkov.
(Wangen Food Allergy Solotions Review, FoodAllergySolitions.com; Milk Sucks: Find Out more, milksucks.com; Two New Studies Sour Milks Image, perm.org)
Čo povedať na záver? Snáď len to, že realita je trošku iná, než reklama mliečneho priemyslu ...
Preložené z meteriálov Schweizerische Vereinigung für Vegetarismus (SVZ) - člena Medzinárodnej vegetariánskej únie,
RSS Michael Muselík, © 2001-2013